Om klädbiblioteket

På Klädbiblioteket lånar du kläder som du lånar böcker på ett vanligt bibliotek!

På Uppsala Klädbibliotek vill vi problematisera masskonsumtionen i vårt samhälle samtidigt som vi vill möjliggöra för alla att känna sig fina oavsett bakgrund eller inkomst. Du som låntagaren betalar en medlemsavgifr på 20 kr per termin och får sen låna 4 plagg under en utlåningstid på 2 veckor. När du sedan lämnar tillbaka plaggen så får du låna nya plagg i två veckor till och så vidare.

Klädbibliotekets vision är att skapa ett mer hållbart Uppsala genom att möjliggöra en mer hållbar klädkonsumtion och bidrar till att klädesplaggen får längre livslängd. Att låna kläder gör att miljön inte belastas i samma utsträckning som när man köper nytt.

Klädbiblioteket Uppsala har idag över 300 plagg till utlåning och växer både i storlek och i antal låntagande medlemmar.

Om oss
Klädbiblioteket startades 2011 av 4 studenter (Tahra Åhrberg, Ellen Emnéus, Amanda Boson och Lisa Fjaervoll) som ett projektarbete under kursen Hållbar Utveckling B på CEMUS (Centrum för miljö- och utvecklingsstudier) vid Uppsala Universitet.
Idén med projektet var att hitta ett hållbart alternativ att konsumera kläder på. Samtidigt var det viktigt att hitta ett koncept där alla, oavsett ekonomisk situation, skulle få möjligheten att känna sig fina. Projektet bestod av att göra en provomgång av ett Klädbibliotek för att se om det fanns ett intresse för ett Klädbibliotek i Uppsala. Resultaten blev väldigt positiva och det blev en stor efterfrågan om att starta ett riktigt Klädbibliotek i Uppsala.

Vi är nu en grupp på ca 10 personer som tillsammans hjälper till att driva Klädbiblioteket! Är du intresserad av att engagera dig i Klädbiblioteket blir vi mer än glada om du hör av dig till oss.  

528122_491077810927774_1147361957_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s